28 Şubat 2014 Cuma

Notebook ( Dizüstü) Bilgisayar Alırken Dikkat Edilecek Hususlar


İlk zamanlar Notebook bilgisayarların neredeyse masaüstünden farkı yoktu ve Notebooklar fazla işlem yapamıyorduk, fazla estetiği yoktu, çok pahalıydılar. Gün geçtikçe; bilgisayar teknolojisi gelişti ve Notebook bilgisayar seçimi seçeneklerin artmasıyla daha da zor hale geldi. Notbook Bilgisayar mühendislerini işinden soğutan ‘Bilgisayar alacağım da sence hangisi daha iyi?’ sorusunu artık çöpe atabilirsiniz. Çünkü cevap burada. size anlatmaya başlayalım.




Notebook (Dizüstü) bilgisayarı neden alıyorsunuz? Notebook (Dizüstü) istediğiniz özelliklerde bilgisayar bulmanızı sağlayacaktır. sıradan işlemler için mi, Oyun ve çizim gibi görselli bir iş için mi?

Notebook (Dizüstü) istediğiniz bilgisayar için ne kadar para ayırmanız gerektiğini de belirleyeceksiniz.

Notebook (Dizüstü) bilgisayarlar adından da anlaşılacağı gibi ‘taşınabilir’ anlamına geliyor. Notebook (Dizüstü) alırken en çok dikkat edeceğimiz özelliklerden biri pil ömrüdür. pil ömrüne dikkat etmenizi tavsiye ederim.


Ağır Notebook (Dizüstü) bilgisayarları taşımak adeta bir işkence gibidir. Yeni çıkan ultrabook'lar ise genelde hafif bilgisayar arayanlar için güzeldir. Ultrabook Ortalama 1-1.5 kg arasında değişen bu modeller gün geçtikçe daha da gelişiyor. Notebook (Dizüstü) bilgisayarların ağırlığını belirleyen bir diğer unsur da ekran boyutu. Unutmayalımki ekran boyutu "İnçi büyüdükçe ağırlık da artacaktır.

Notebook (Dizüstü) 11" inch’ten başlayan ekran boyutları 17" inch’e kadar çıkıyor. Notebook (Dizüstü) Ne kadar küçülürse ağırlık o kadar hafif ve genellikle Notebook (Dizüstü) bilgisayarların CD sürücüleri bulunmuyor. bi z bu bilgisayrlara Netbook diyoruz. Bu durumda yine bilgisayarı ne amaçla kullanacağınız öne çıkıyor. eğer film izlemek, oyun oynamak ve müzik dinlemek için alacaksanız ve ‘Ağırlık benim için sorun olmaz’ diyorsanız ekran boyutunu büyük seçmenizi tacsiye edebilirim. Netbook küçük ekran boyutu olan bilgisayarların çözünürlüğünün de iyi olmasını isterseniz biraz fazla parayı cebinizden çıkarmanız gerek.

Notebook (Dizüstü) Bilgisayarınızın işlemcisi CPU programların ve uygulamaların çalışma hızını belirleyecektir. Her geçen gün gelişen işlemci teknolojisi ile amacınıza uygun işlemciyi seçebilirsiniz. Günümüzdeki dizüstü bilgisayarların çoğunda Çift, dört,altı ve sekiz çekirdekli işlemciler bulunur.

Notebook (Dizüstü) Bilgisayarını bir oyun makinesi gibi kullanmak isteyenler ise Ekran Kartı Grafik Kartına dikkat etmeli. Mümkünse harici ekran kartı kullanılan bilgisayarları tercih etmeliler eğer onboard anakarta entegre alırsanız bazı oyunları oynayamayabilirsiniz.

Gün geçtikçe bellek teknolojisi de değişiyor. Notebook (Dizüstü) bilgisayarlarda geleneksel bellek yerine ssd diskleri kullanılıyor. Bu belleklerin sürekli hareket eden cihazlarda kullanımı daha güvenli olmasına rağmen genellikle daha pahalı oluyor. Notebook (Dizüstü) Bilgisayarınızdaki RAM ise bir başka önemli parçası. RAM’iniz ne kadar büyük olursa o kadar iyi olacaktır işlem hızınız artacaktır.



Notebook (Dizüstü) CD sürücüler zaten her makinada oluyor. bu yüzden dvd rw özellikli tüm makinalar.

Notebook (Dizüstü) USB girişleri, HDMI çıkışı, Notebook (Dizüstü) bilgisayarlarından fotoğrafları, videoları Notebook (Dizüstü) bilgisayara aktarmanızı sağlayan SD kart girişi ya da ethernet girişi de dizüstü bilgisayar ve Bluetooth özelliği olmasını dikkat ediniz.

Dizüstü bilgisayarlardaki verilere erişmek masaüstü bilgisayarlara göre çok daha kolay. Bu nedenle gizli verilerle uğraşanlar, güvenliği arttırılmış ürünler tercih etmelidir.

Notebook (Dizüstü) bilgisayarlarda parmak iziyle çalışan yeni bilgisayarlar mevcuttur. Ayrıca cihazınızın RAM’ini yükseltmek, harici donanımlar eklemek gibi kişiselleştirmeye uygun bilgisayarlar kullanıcılar için çok daha kullanışlı.

Her elektronik alette olduğu gibi bilgisayarlarda da garanti süresi gerçeği var. Ürünü alırken mümkün olduğunca uzun garantili olanları tercih edin. ama genelde 2 yıl garanti süreleri vardır.


Hiç yorum yok: